logga
 
 
Internetbutik
Klicka här!
Klicka här!
Klicka här!
Klicka här!
Klicka här!
Klicka här!
Klicka här!
Klicka här!

 

Scrapbook etc.
Danska vägen 81-83
416 59 Göteborg

031-19 21 00
info@scrapbook.se


Vad är scrapbooking? Checklista för att komma igång - öppna och skriv ut här!
(Obs! Pdf-fil öppnas i nytt fönster.)

Scrapbooking innebär att göra något riktigt roligt av dina fotoalbum och bevara dina viktiga minnen! Foton tar vi ju alla, men vad vi sedan gör med dessa dyrgripar - det skiftar... Nu finns det ett sätt att bevara dina foton för kommande generationer, samtidigt som du kan njuta av dem varje dag - och ha riktigt roligt när du tar hand om dem. Varför ta en massa kort som sedan bara blir liggande i en byrålåda eller på en CD? Välj ut de viktigaste fotona och gör något av dem istället! Resten kan du faktiskt låta ligga...

Viktigt att tänka på när du arbetar med dina foton är att bara använda syrafria produkter, dvs. papper, lim, pennor, plast, klistermärken etc. med ett neutralt pH-värde. Då bevaras kvalitet & färg på dina bilder i generationer! Det som snabbast kan förstöra ett foto är om du använder fel typ av lim, t.ex. vanligt limstift, skollim eller gummilim. Dessa limtyper "kryper upp" genom fotot med tiden, och gör att det gulnar. Eller också är limmet så dåligt att det lossnar, så att du efter 10 år sitter där med högar av lösa foton i ditt album... Bäst att använda till dina foton, papper och ramar är Fotofix från 3L - syrafri, dubbelhäftande tejp. Det sitter permanent utan att förstöra dina foton.

Något annat som kan förstöra ett foto relativt snabbt är om du skriver med vanligt bläck på baksidan av fotot - med tiden kryper bläcket upp genom fotot och du kommer att se texten bakvänd på fotots framsida - inte kul! Använd istället våra speciella permanenta fotopennor till detta. Använd dessutom syrafritt pigmentbläck eller gelébläck överallt i ditt album, helst ska pennorna dessutom vara permanenta, vattenfasta och ljusäkta så att texten inte försvinner med tiden. Vi har hundratals olika pennor att välja mellan i vårt sortiment - och alla är säkra för dina foton, såklart!

Dessutom finns det en hel rad tips och tricks för att få en suddig bild att se skarpare ut eller en mörk bild att upplevas som ljusare. Börja alltid med att beskära ditt foto - men bara om det behövs! Tag bort onödiga saker som stör fokus i bilden - men gör det inte i oregelbundna former utan i former som är lugna för ögat: raka eller rivna kanter, ovaler och cirklar.Vi har en massa hjälpmedel till detta, t.ex. skärmaskiner och mallar från Fiskars. Lägg ditt foto på olika bakgrundspapper - rött, blått, gult, grönt, grått - och upplev skillnaden i fotots fokus. En smal ram i en kontrastfärg kan få ditt foto att lyfta till oanade höjder!

Att dekorera sina albumsidor med syrafria klistermärken, mönstrade papper, band, öljetter, utstansade pappersfigurer (die-cuts) etc. är jättekul! Man kan bygga upp hela historien och bakgrunden till fotona. Viktigt att tänka på är att alltid arbeta i uppslag, dvs. göra höger- och vänstersidan samtidigt. Vanligaste nybörjarmissen är just att man sitter och gör enskilda sidlayouter som sedan inte passar ihop i ditt album...

Tänk på att skriva vad, var, när och med vem! Det är så lätt att glömma... Plus att ju mer du skriver, desto mindre måste du förklara varje gång du visar dina foton. Alla de där historierna du gärna berättar när du visar dina foton - skriv ner dem istället! Skriv gärna på en lös bit papper och inte direkt på bakgrunden - då behöver du inte vara så rädd för misstag.

Sätt gärna in biljetter, broschyrer, vykort i albumet - allt man gärna samlar på sig i någon låda. Det är så mycket roligare att se dem i sitt sammanhang... Det finns t.o.m. genomskinliga, självhäftande och återförslutningsbara fickor och kuvert från 3L man kan fylla med mynt, sand, hårlockar etc. och klistra in i albumet - oerhört kul att titta på om 20 år!

Det är lättast och minst överväldigande att börja med ett temaalbum - din babys första år, ett bröllop, en semesterresa, ett julalbum med ett uppslag om varje jul, en födelsedagsfest... Bli inte överväldigad - välj ut 10 foton som betyder något speciellt och sätt igång! Alla album behöver inte vara i kronologisk ordning, utan albumsidorna kan ordnas efter personer, platser, högtider, färger - valet är ditt. Och resultatet finns kvar för framtiden.

Lycka till! Och ha riktigt kul!

Gisela

Checklista för att komma igång - öppna och skriv ut här!
(Obs! Pdf-fil öppnas i nytt fönster.)Webbproduktion: designstugan.se © 2006-2016 Scrapbook etc.